TÁMOGATÓINK VOLTAK


  

 Magyar Szak- és Szépirodalmi
Szerzők
és Kiadók
Reprográfiai Egyesülete
 PARTNEREINK

 


  A KELEMENI ESTÉK
új helyszíne:

a VÁRFOK BOROZÓ
(I. Várfok utca 10.)
 
 
 
HUNGAROVOX KÖNYVKIADÓ
és
OKTATÁSI STÚDIÓ98x147

 Az UART és a
PARTIUM folyóirat honlapja
 HONLAPJAINK
ÉS
BLOGJAINK

 

ECETTEL SAVANYÍTOK

 
 

SZAPPANOS GÁBOR BLOGJA

 

TROLLZAJ
(TOLVAJ ZOLTÁN BLOGJA)


 

 

NOVÁK VALENTIN
HONLAPJA

Ez nagyon jó


ZSÍR BALÁZS HONLAPJA
(G. ÉS N. URAK)


 

előző oldal  1 2   következő oldal
Kelepressz: Az irodalom nélkülözhetetlen volta / 2010.12.09
Kelepressz: Hírünk a neten (is) / 2010.11.15
Kelepressz: Dévavári esték 6. / 2010.08.03
Kelepressz: Dévavári esték 8. / 2010.08.03
Kelepressz: Dévavári esték 7. / 2010.08.03
Kelepressz: Dévavári esték 5. / 2010.03.23
Kelepressz: Dévavári esték 4. / 2010.02.13
Kelepressz: Lepketánc (kötetbemutató) / 2010.02.08
Kelepressz: Dévavári esték 3. / 2010.01.13
Kelepressz: Két hangzóanyag / 2009.12.30
Kelepressz: Dévavári esték 2. / 2009.12.09
Kelepressz: A Kelemenek is vélük gondoltak... / 2009.12.09
Kelepressz: Mobil kávéház / 2009.11.16
Kelepressz: Az utak párhuzama... / 2009.11.16
Kelepressz: Dévavári esték 1. / 2009.11.16
Kelepressz: Nagyanyám sosem integetett kétszer ugyanúgy / 2009.10.12
Kelepressz: Szindbád vizein / 2009.09.21
Kelepressz: Szorítsuk-e mértékbe az időt? Avagy a magyar (víg)eposznyelv megújítási kísérlete / 2009.09.21
Kelepressz: Az Égretörő / 2009.09.21
Kelepressz: Együtt erősebbek vagyunk - beszélgetés Gáspár Ferenccel / 2009.07.24
Kelepressz: Csak egy réteget érdekel, de azt nagyon - beszélgetés Payer Imrével / 2009.06.23
Kelepressz: Szappanos Gábor pályázatgyőztes / 2009.06.17
Kelepressz: A Kelemen Kör története, hitvallása, tervei / 2009.06.08

Dévavári esték 3.A harmadik dévavári est (2010. január 6.) témái az aprószentek és/vagy az újévi fogadalmak első napja voltak. Az alkotói verseny győztese egy tízezer forint értékű Libri könyvutalvánnyal lehetett gazdagabb, míg a másodiknak a nevezési díj, a harmadiknak pedig egy váras csokoládé járt, ha nem is Déva vári, de szerencsi várképpel.

A verseny előtt szavazásra bocsátottunk egy etikai kérdést, nevezetesen, Kelemen köri tagok megnyerhetik-e a fődíjat? Végül a jelenlévők (kivétel a körtagok), arra voksoltak, hogy igen, nem látnak ebben semmi kivetni valót. Novák Valentin, mint főszervező, azonban a díjért továbbra sem indul. Ezt a szavazást minden verseny előtt megtartjuk.

A vetélkedést és a fődíjat végül Rimóczi László nyerte. A második helyezést megosztva (szavazategyenlőség miatt) Payer Imre és Szappanos Gábor kapta.

A munkákat alább olvashatják vagy nézhetik meg...
 


 
Az 1. helyezett alkotás
Rimóczi László installációja és szövege

Bemutatom a

Egy avantgárd neoprimitív posztmodern festőművész szárnynélküli szárnyas oltára, melyet Újévi fogadalmának állított, miszerint szűnni nem akaró kitartással megfogadja, hogy minden káros szokásával felhagy, és ezután inkább csak lefesti őket, mert így sokkal biztonságosabb, mint Irénke a hepatitiszes délelőtti prosti, továbbá megfogadja, hogy a jövőben nem szívesen fog festeni képet örömszajhákról, mint ahogy kohászokról sem, vagy vonatkerék-kopogtató, hagymaszagú, harcsabajszú munkásokról sem, akik nem tudni, miért és mióta kopogtatnak kereket.

címet viselő vadiszép installációt.

  A megosztott 2. helyezett alkotás
Payer Imre verse


 

 

 

 


Aprószentek

Létrafokocskák Jákob-lajtorján,
létre törtetett csöppnyi arcotok.
Törtek titeket, legyen űri hideg.
Föld és Ég között,
Ég és Föld között
a hideg cimbalmozzék
    heródesi fagyban –
    Mégse lesz így.
Drága Aprószentek! Újévi kívánság,
remény-nyitott olló teremtés-szöveten
-    ezek vagytok.
Törött arcocskátok: egész-csillagocska,
megannyi, pici Nap.
Fénykoszorúzzátok
    ama Csillagot,
    az Égi Hírnököt!
Ő mutatja váltottaknak,
hol sír föl az Öröm.A másik megosztott 2. helyezett alkotás
Szappanos Gábor  írása

 

 

 

 

 

 Szindbád újévi fogadalmai


A háromezer-ötszáznegyvenhét esztendős Szindbád, mint egy medve, december 13-án téli álomra vackolta be magát. Kevesen tudják, hogy az embereknek és a medvéknek számos közös tulajdonságuk van, csak a legtöbb homo sapiensnél ez látens marad. Három, vadházasságban élő felesége – egy svéd, egy görög és egy megtért arab –, akik eredetileg mind férfigyűlölő feminista teológusok voltak, míg a hajóst meg nem ismerték, már december 29-én sejtették, hogy szilveszterre felébred uruk, ugyanis melegfront közeledett, és a melegben – akárcsak a medvék – Szindbád is, valamennyi időre föl szokott serkenni álmából.  Amikor 31-én kora délután felgyorsult légzése, és kinyitotta a többhetes álomtól savószínű szemét, a következőket mondotta: - Sok-sok álmot láttam, míg aludtam, hölgyeim, és az álombéli dörmögő hang a következőket súgta nékem: „Ne egyél annyi fokhagymát és feketeretket, Szindbád, mert jót tesznek ugyan az egészségednek, brum-brum, de szeretkezés közben a feleségeid szenvednek tőlük, ha véletlenül rájuk böfögsz, csak nem mondják, mert kedvelnek és nem akarnak megbántani.” Úgyhogy újévi fogadalomként megígérem, radikálisan csökkentem fokhagymafogyasztásomat. Ezután csak szelídített formában, disznósültekbe spékelve fogom fogyasztani! A csípős feketeretket teljesen elhagyom, és átállok a jégcsapretekre és sörretekre. Az álombéli hang azt is mondotta: „Egyél mindennap sárgarépát, mert erősíti a szemet, edd, hogy jobban láthasd feleségeid viruló szépségét; ne vöröshagymát egyél, mert az is büdös, hanem kevés lilahagymát, póréhagymát vagy medvehagymát, brum-brum, hogy azért tiszták legyenek a légutaid, és jobban érezhesd, hogy milyen illatosak asszonyaid, amikor öleled őket; fogyassz sok almát is, hogy őrizd egészségedet, és gyógyítsd gyomorbántalmaidat, s ne legyen hurutos a leheleted, amikor asszonyaidat csókolod; így télvíz idején fogyassz sok kivit, mert az csökkenti magas koleszterinszintedet, ami a rengeteg megevett csülkös pacal, töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, hurka, kolbász, fejhússal dúsított disznósajt, tokaszalonna és kocsonya brum-brum következménye; és ha koleszterinszinted alacsonyabb lesz, hosszabb életre van kilátásod, ami igen üdvös lenne nemcsak önmagad számára, hogy minél több remek Szindbád-novellát írj, hanem asszonyaid számára is, hiszen tovább tudsz gondoskodni róluk és tovább tudod boldogítani őket; és végül de nem utolsósorban, szeretkezz sokat a feleségeiddel, mert a szeretkezés immunerősítő hatású, ráadásul csökkenti a neurózisokra való hajlamodat, karban tartja az idegrendszeredet. Brum-brum, ennyi volt szózatom!” Hallom és engedelmeskedem! Mindezeket megfogadom és megtartom, medvék szelleme, hogy hosszú életűek legyünk e földön asszonyaimmal, és békében, szeretetben, egészségben éljünk! Na, az aprószentségit neki, Leila, te fekete szemű, makrancos arabs kanca, nosza, veled kezdjük az immunerősítést és az új életet! Nyomás a hálószobába!  

Kelepressz / 2010.01.13

E-mail l Wembester l Adatvédelem l Portáltérkép l Admin
Kelemen Kör © 2009