TÁMOGATÓINK VOLTAK


  

 Magyar Szak- és Szépirodalmi
Szerzők
és Kiadók
Reprográfiai Egyesülete
 PARTNEREINK

 


  A KELEMENI ESTÉK
új helyszíne:

a VÁRFOK BOROZÓ
(I. Várfok utca 10.)
 
 
 
HUNGAROVOX KÖNYVKIADÓ
és
OKTATÁSI STÚDIÓ98x147

 Az UART és a
PARTIUM folyóirat honlapja
 HONLAPJAINK
ÉS
BLOGJAINK

 

ECETTEL SAVANYÍTOK

 
 

SZAPPANOS GÁBOR BLOGJA

 

TROLLZAJ
(TOLVAJ ZOLTÁN BLOGJA)


 

 

NOVÁK VALENTIN
HONLAPJA

Ez nagyon jó


ZSÍR BALÁZS HONLAPJA
(G. ÉS N. URAK)


 

előző oldal  1 2   következő oldal
Kelepressz: Az irodalom nélkülözhetetlen volta / 2010.12.09
Kelepressz: Hírünk a neten (is) / 2010.11.15
Kelepressz: Dévavári esték 6. / 2010.08.03
Kelepressz: Dévavári esték 8. / 2010.08.03
Kelepressz: Dévavári esték 7. / 2010.08.03
Kelepressz: Dévavári esték 5. / 2010.03.23
Kelepressz: Dévavári esték 4. / 2010.02.13
Kelepressz: Lepketánc (kötetbemutató) / 2010.02.08
Kelepressz: Dévavári esték 3. / 2010.01.13
Kelepressz: Két hangzóanyag / 2009.12.30
Kelepressz: Dévavári esték 2. / 2009.12.09
Kelepressz: A Kelemenek is vélük gondoltak... / 2009.12.09
Kelepressz: Mobil kávéház / 2009.11.16
Kelepressz: Az utak párhuzama... / 2009.11.16
Kelepressz: Dévavári esték 1. / 2009.11.16
Kelepressz: Nagyanyám sosem integetett kétszer ugyanúgy / 2009.10.12
Kelepressz: Szindbád vizein / 2009.09.21
Kelepressz: Szorítsuk-e mértékbe az időt? Avagy a magyar (víg)eposznyelv megújítási kísérlete / 2009.09.21
Kelepressz: Az Égretörő / 2009.09.21
Kelepressz: Együtt erősebbek vagyunk - beszélgetés Gáspár Ferenccel / 2009.07.24
Kelepressz: Csak egy réteget érdekel, de azt nagyon - beszélgetés Payer Imrével / 2009.06.23
Kelepressz: Szappanos Gábor pályázatgyőztes / 2009.06.17
Kelepressz: A Kelemen Kör története, hitvallása, tervei / 2009.06.08

A Kelemen Kör története, hitvallása, tervei

Kelemen kör… mert ha leomlik, újrarakjuk… de senki vérével…

2005-2006
A Kelemen kör alapító tagjai: Boldogh Dezső, Payer Imre , Szappanos Gábor, Tolvaj Zoltán, mint „körtagok” 2005 márciusában találkoztak először az alapító, Novák Valentin Salétrom utcai otthonában. Az öt alkotó első írásos feladata az volt, hogy mutatkozzon be mindenki a maga modorában, stílusában. Ettől fogva havonta gyűltek össze, mindig más tematikában íródott műveik felolvasására és némi borozgatásra, szendvicselésre, beszélgetésre. A későbbiekben Boldogh Dezső budakeszi  irodalmi tuszkulánumában is tartottak „ülést”, ahová már mások is hivatalosak voltak, mint vendégek. Bárki hozhatott írást, fel is olvashatta, de a kör tagjai annak örültek a legjobban, ha a „külsősök” is a témába vágóan tesznek le valamit az asztalra. E boldog, és máig is nosztalgiával emlegetett happening-korszakot 2007-től felváltotta a komolyabb irodalomszervezés, és a komolyabb jelenlét.

Tulajdonképp folyamatos igény volt rá, hogy valahol megmutatkozhasson a kör. 2006-ban az egri Eszterházy Károly Főiskolán, valamint a Ráday Könyvesházban volt erre mód. Az is felmerült, jó lenne egy klubot szervezni, vagy valamilyen hivatalos formába tömörülni, hogy némi támogatáshoz juthassanak a „Kelemenek”. Elsőként a klub létrehozása sikerült. A Horánszky utcában (VIII. kerület) találtak rá az alkalmas helyre, az akkor épp felfutó ágban lévő Apacukára, ahol tárt karokkal várták őket. Itt 2007 januárjában elindították a Kelemeni esték című, zenés irodalmi beszélgetéssorozatot, melyre azóta is kéthetente, szerdánként kerül sor.
 

2007
Alkalmanként egy vagy két vendéggel, akik az irodalom jeles vagy még kevésbé ismert személyiségei, a kör író tagjai beszélgetnek. (A meghívásnak külön apropója lehet egy új kötet bemutatása. Ennek megfelelően a kör tagjai is vendéggé avanzsálhatnak, ha új, kiadott munkával jelentkeznek.) A Kelemen kör írói mindig alaposan felkészülnek a vendégek életművéből, így magas színvonalú, de oldott légkörű szakmai „talk show” kerekedik, melyet az irodalmi szakma ismer és elismer. Nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a vendég, ha nem is jó előadóművész, de a saját hangján prezentálja alkotásait. Az esteken a Plastic Rabbits Formáció zenél, keretet adva egyszersmind hangulatot teremtve az irodalmi diskurzushoz. Az estekről videófelvétel és komoly fotódokumentáció készül. (Ennek egy része most megtekinthető a honlapon.) Évente kétszer (tavasszal Valentin nap táján „Az üresség megtöltése” címmel, illetve ősszel „Ősznyitogató” címmel) nagy sikerű, szabad, zenés felolvasást tart a csoportosulás, ahol bárki bemutathatja, min is dolgozik éppen.

2007 szeptemberétől vált egyesületté a Kelemen kör nevű baráti, szakmai társaság. Hivatalos nevük KELEMEN KÖR FÜGGETLEN MŰVÉSZETI EGYESÜLET.  Célkitűzéseikben szerepel a művészeti ágak (irodalom, zene, festészet etc.) közötti szükséges átjárhatóság megteremtése és fenntartása. Tagjaik: Boldogh Dezső, Novák Valentin, Payer Imre, Szappanos Gábor, Tolvaj Zoltán – írók; Eszterhás Dániel, Koch Walter – zenészek; Klement Zoltán, Józsa Zoltán – festők, képalkotók. A Kelemen kör fontosnak tartja (sok egyéb törekvése mellett) a fogyatékkal élő művészek bemutatását és felkarolását is. A neoreneszánsz, nyitottságon alapuló felfogásának megfelelően arra törekszik, hogy minél több irodalmi irányultság prominens alakja képviseltesse magát az esteken.

2007 novemberétől a MASZRE (Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete) támogatását élvezi a kör. Eddig kétszer nyertek a MASZRE pályázatán, így meghívottjaikat is tudják honorálni. A támogatás jóvoltából az egyesület kamerát vásárolhatott, valamint elkészíthette és üzemeltetheti ezt a honlapot.

A Kelemeni estékről a www.apacuka.com honlap ad állandó tájékoztatást, de programjaikkal megjelennek a litera.hu-n, a dokk.hu-n alkalmanként a prae.hu, a magyarnaplo.hu és a est.hu oldalain, valamint a Józsefváros című periodikában is. A Kossuth Rádióban eddig két műsorban foglalkoztak velük. Demus Gábor tollából a nol.hu-n  is olvasható róluk írás. A kör jelen van az iwiw-hálózaton is. Eddig a kelemen.kor@gmail.com e-mail elérhetőségről küldték PPP-s meghívóikat a több mint kétszáz tagot számláló levelezőlistára, terveik szerint ezt a csatornát megtartják a későbbiekben is, de a Honlap lesz az első számú információhordozó.
 A KELEMENI ESTÉKEN 2007 januárjától – 2009 júniusáig az alábbi írók voltak vendégek:

Balla Zsófia, Batári Gábor, Berka Attila, Cselenyák Imre, Demus Gábor, Fehér Béla, Gáspár Ferenc, Ijjas Tamás, Jász Attila, Kaiser László, Kántás Balázs, Király Levente, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, Lengyel Tamás, Madarász Imre, Majoros Sándor, Malgot István, Marno János, Ménes Attila, Papp Tibor, Parti Nagy Lajos, Rimóczi László, Rónai-Balázs Zoltán és Jakatics Szabó Veronika (festő), Szávai Géza, Szentmártoni János, Szilágyi Ákos, Tarján Tamás, Temesi Ferenc, Tóth Krisztina, Turczi István, Vass Tibor, Zalán Tibor, és természetesen a kör tagjai

A KELEMEN KÖR jelenlétei:

2006. Eger, Eszterházy Károly Főiskola (főiskolai napok rendezvényének részeként; felolvasás)
2006. Budapest, Ráday Könyvesház (felolvasás)
2007. Kapolcs (felolvasás)
2007. Veresegyháza, Klement Zoltán kiállítás megnyitója (méltatás, zene)
2008. Veresegyháza, Klement Zoltán kiállítás megnyitója (méltatás, zene)
2009. Eger, 24 órás felolvasás program részeként (felolvasás, beszélgetés)

A KELEMEN KÖR tervei:

Mindenképp szeretnének egy antológiát, melyben a meghívottak mellett a körtagok írási is szerepelnek. Talán rövidesen magvalósuló tervük egy összművészeti fesztivál, ahol irodalom, zene és képzőművészet (esetleg tánc) „összeölelkezik” és közösen hat. Ez azért is fontos, hogy képzőművész tagjaik bemutatkozhassanak a közönség előtt. A fesztivál annak az elképzelésnek ad szabad teret, hogy a művészetek nem élhetnek egymás nélkül, egymástól elszigetelten, igenis hatniuk kell egymásra, és képviselőiknek meg kell ismerniük a más művészeti ágak törekvéseiket.

A KELEMEN KÖRRŐL szóló internetes anyagok linkjei:

A Kelemen körről
A Kelemeni esték indulásáról
Egy neoreneszánsz kör (Kossuth Rádió, kattinntson a Hallgassa meg! feliratra)
Irodalmi szalonok ma
Marno János estjéről (vezette Tolvaj Zoltán) 
Lackfi János estjéről (vezette Tolvaj Zoltán)
 

 

Kelepressz / 2009.06.08

E-mail l Wembester l Adatvédelem l Portáltérkép l Admin
Kelemen Kör © 2009